Balkonnövények megfelelő gondozása

2015-08-03 07:26:56
Balkonnövények megfelelő gondozása

Balkon képA balkonnövényeink csak akkor okoznak örömet hosszú távon, ha megfelelően gondozzuk öket

Ez az, amely bizonyos tekintetben eltér a szabadföldbe ültetett dísznövényeink gondozási módjától, mivel a balkonládába ültetett növényeink körülményei speciálisak, és ezért speciális gondozást igényelnek. Ezek jellegéről néhány szakmai tanácsot gyűjtöttünk össze. Talán azt nem kell Önöknek hangsúlyozni, hogy a balkonnövények tartós szépségét a helyes beültetés alapozza meg, akit ez érdekel, ennek mödjáról is talál leírást: Balkonládák helyes dísznövény-beültetése


Edényes növények Spanyolországban képBalkonnövényeink gondozását akkor tudjuk megfelelően végezni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik is azok a speciális körülmények, és ezeknek mik a következményei, melyek miatt más módon kell bizonyos műveleteket tennünk, esetleg olyan szükséglet is adódik ezekből a körülményekből, melyeket a szabadföldi dísznövények edsetében nem kell végezni, nem szükséges megtenni.

Az alapvető és legmeghatározóbb eltérés, az edény, mely korlátozott térfogatú, ezáltal a gyökérzet  terjedelmét meghatározza. Ez a tényező, azaz a gyökérzet behatárolt növekedése, a szabadföldi dísznövények esetében teljesen figyelmen kívül hagyható. A gyökérzet nagysága és korlátozott növekedése, ezáltal korlátozott funkcionalitása, pedig a kifejlődő növényzet nagyságát, fejlettségét és életképességét határozza meg. Ez szükségessé teszi a lombkorona karban tartását, rendszeres időközönként nyesését, hogy egyensúlyt tartsunk a behatárolt gyökérzet nagyságával.

Mindezek alapján az edény mérete nagyon fontos szempont, mely nemcsak a gyökérzet nagyságát befolyásolja, hanem a beültetett dísznövény kitettségében is fontos momentum. Ugyanis, ha a választott edény kicsi, ezáltal kevés virágföld fér bele, ne adj'Isten a beültetett dísznövény méretéhez képest is kicsi, akkor növényünk hamar kimeríti a tápanyagkészletét, melyet különböző módokon pótolhatunk, pontosabban szükséges is pótolni, megjegyezve a rendszeresség fontosságát!

Kis edény képAz edényméret és a benne lévő virágföld mennyisége nyáron a tűző nap miatt okozhat még gondot, még árnyékban is, a nyári hőség miatt:  egy kicsi edény kevés földje hamar felmelegszik, ez a gyökérzetnek igen kellemetlen, nem tud megfelelően funkcionálni. A nagyobb edény jobb, a tápanyagot és az öntözési vizet hosszabban tartja, és valamennyire kompenzálja a nyári túlhevülést. Mindez télen is megfellőbb, mert akkor a téli talaj átfagyása lesz elnyújtottabb, esetleg enyhébb hidegegben át sem fagy az edényben a föld, miáltal a beültetett dísznövény részére kíméletesebb körülmények teremtődnek.

A balkonnövények edényének elhelyezése a fenti okok miatt fokozott odafigyelést és döntést igényel, azaz nyáron a tűző napon, extrém hőmérséklet vár a növényre és fokozottan a gyökerére, tehát igyekezni kell ilyenkor legalább félárnyékba helyezni a balkonládás növényt. Télen pedig felléphet az úgynevezett élettani szárazság, mely szintén a napra helyezett edényes növények jellemző problémája, ezen belül is a lomblevelű örökzöldeket súlythatja a balkonunkon.
Ez a jelenség pedig a következő: kemény télen az edényünk talaja teljes mértékben átfagy, ugyanakkor a télen is előforduló tűző nap hatására a benne lévő lomblevelű örökzöld növény, mivel örökzöld, el kezd asszimilálni, azaz működni. Az asszimilációhoz szüksége van fényre, széndioxidra – ezek télen is adottak – vízre, melyet a gyökérzetnek kellene biztosítania az átfagyott talajból. Természetesen ez nem megy, így a növényünk egyszerűen elszárad, holott a hideget még jól bírná, tehát ez a környezeti hatás önmagában nem károsítaná. Ez a jelenség szabadföldi lomblevelű örökzöldjeinket nem súlytja ilyen mértékben, mert a kerti talajnak csak a fölső rétege fagy át, így a mélyebben gyökeresedett növény ellátja magát a szükséges vízzel. Tehát balkonnövényeinket télen is erősen javasolt a félárnyéki helyen tartani, amennyiben ez nem megoldható, derült téli napokon – soron kívül – szobahőmérsékletű vízzel locsolni kell a földjét.
Védekezésképp javasolt a balkonnövények ládáit, edényeit tél elején műanyagzsákkal burkolni, az edény és a műanyagzsák közötti térrészt pedig újságpapírral kitömni, úgy, hogy a felszín is fedett legyen, aztán ezt az újságpapír-burkot kell az adott téli időszakokban beöntözni. Ezzel igen komolyan tudunk védekezni az élettani szárazság ellen, továbbá ez jó módszer a kissé fagyérzékenyebb balkonnövényeink megvédésére is.

Buxusok balkonládákban kép

Balkonnövény gondozási tanácsok, pontokba szedve:

 1. Mindennapi öntözés
 2. Hetente tápozás
 3. Átülltetés nagyobb edénybe
  → minden alkalommal, amikor a dísznövényünk kinövi edényét
  → a réginél 4 centiméterrel legyen nagyobb az új edény sugara, tehát átmérője 8 centiméterrel
  → amennyiben ez nem lehetséges fokozott figyelem a tápozásra, nyesésekre
 4. Aktuális nyesések elvégzése által biztosítsuk a gyökérzet és a lombozat egyensúlyát
  természetesen az adott dísznövénytől függő időszakokban
 5. Teleltetés megfelelő körülmények között, az előzőleg leírt szempontok figyelembe vételével
  fagyérzékeny balkonnövényeinket lehetőleg, általában 5-10 °C között, világos helyiségben tároljuk
  hetente öntözni szükséges
  tanácsos a rendszeres tápoldat adagolás, ritkábban, mint vegetációs időszakban, de a rendszeresség fontos
Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás
Termék összehasonlító
Kategóriák
Webáruházunk
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején!
és

Hetente egy dísznövény

Érdekli Önt?
Igen-Feliratkozom

A vezetéknév megadható, a személynév és az email szükséges
Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított

Top termékeink
889 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
1.778 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
1.905 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
Nekik tetszik
Névnapok

2017. június 26.
Ma János, Pál napja van
Holnap László napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact