A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

 
 

Balkonnövények megfelelő gondozása

2015. 08. 03. 07:26:56
Balkonnövények megfelelő gondozása

Balkon képA balkonnövényeink csak akkor okoznak örömet hosszú távon, ha megfelelően gondozzuk őket

Ez az, amely bizonyos tekintetben eltér a szabad-földbe ültetett dísznövényeink gondozási módjától, mivel a balkonládába ültetett növényeink körülményei speciálisak, és ezért speciális gondozást igényelnek. Ezek jellegéről néhány szakmai tanácsot gyűjtöttünk össze. Talán azt nem kell Önöknek hangsúlyozni, hogy a balkonnövények tartós szépségét a helyes beültetés alapozza meg, akit ez érdekel, ennek mödjáról is talál leírást: Balkonládák helyes dísznövény-beültetése


Edényes növények Spanyolországban képBalkonnövényeink gondozását akkor tudjuk megfelelően végezni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik is azok a speciális körülmények, és ezeknek mik a következményei, melyek miatt más módon kell bizonyos műveleteket tennünk, esetleg olyan szükséglet is adódik ezekből a körülményekből, melyeket a szabadföldi dísznövények esetében nem kell végezni, nem szükséges megtenni.

Az alapvető és legmeghatározóbb eltérés, az edény, mely korlátozott térfogatú, ezáltal a gyökérzet  terjedelmét meghatározza. Ez a tényező, azaz a gyökérzet behatárolt növekedése, a szabadföldi dísznövények esetében teljesen figyelmen kívül hagyható. A gyökérzet nagysága és korlátozott növekedése, ezáltal korlátozott funkcionalitása, pedig a kifejlődő növényzet nagyságát, fejlettségét és életképességét határozza meg. Ez szükségessé teszi a lombkorona karban tartását, rendszeres időközönként nyesését, hogy egyensúlyt tartsunk a behatárolt gyökérzet nagyságával.

Mindezek alapján az edény mérete nagyon fontos szempont, mely nemcsak a gyökérzet nagyságát befolyásolja, hanem a beültetett dísznövény kitettségében is fontos momentum. Ugyanis, ha a választott edény kicsi, ezáltal kevés virágföld fér bele, ne adj'Isten a beültetett dísznövény méretéhez képest is kicsi, akkor növényünk hamar kimeríti a tápanyagkészletét, melyet különböző módokon pótolhatunk, pontosabban szükséges is pótolni, megjegyezve a rendszeresség fontosságát!

Kis edény képAz edényméret és a benne lévő virágföld mennyisége nyáron a tűző nap miatt okozhat még gondot, még árnyékban is, a nyári hőség miatt:  egy kicsi edény kevés földje hamar felmelegszik, ez a gyökérzetnek igen kellemetlen, nem tud megfelelően funkcionálni. A nagyobb edény jobb, a tápanyagot és az öntözési vizet hosszabban tartja, és valamennyire kompenzálja a nyári túlhevülést. Mindez télen is megfelelőbb, mert akkor a téli talaj átfagyása lesz elnyújtottabb, esetleg enyhébb hidegekben át sem fagy az edényben a föld, miáltal a beültetett dísznövény részére kíméletesebb körülmények teremtődnek.

A balkonnövények edényének elhelyezése a fenti okok miatt fokozott odafigyelést és döntést igényel, azaz nyáron a tűző napon, extrém hőmérséklet vár a növényre és fokozottan a gyökerére, tehát igyekezni kell ilyenkor legalább félárnyékba helyezni a balkonládás növényt. Télen pedig felléphet az úgynevezett élettani szárazság, mely szintén a napra helyezett edényes növények jellemző problémája, ezen belül is a lomblevelű örökzöldeket sújthatja a balkonunkon.
Ez a jelenség pedig a következő: kemény télen az edényünk talaja teljes mértékben átfagy, ugyanakkor a télen is előforduló tűző nap hatására a benne lévő lomblevelű örökzöld növény, mivel örökzöld, el kezd asszimilálni, azaz működni. Az asszimilációhoz szüksége van fényre, széndioxidra – ezek télen is adottak – vízre, melyet a gyökérzetnek kellene biztosítania az átfagyott talajból. Természetesen ez nem megy, így a növényünk egyszerűen elszárad, holott a hideget még jól bírná, tehát ez a környezeti hatás önmagában nem károsítaná. Ez a jelenség szabadföldi lomblevelű örökzöldjeinket nem sújtja ilyen mértékben, mert a kerti talajnak csak a fölső rétege fagy át, így a mélyebben gyökeresedett növény ellátja magát a szükséges vízzel. Tehát balkonnövényeinket télen is erősen javasolt a félárnyéki helyen tartani, amennyiben ez nem megoldható, derült téli napokon – soron kívül – szoba-hőmérsékletű vízzel locsolni kell a földjét.
Védekezésképp javasolt a balkonnövények ládáit, edényeit tél elején műanyagzsákkal burkolni, az edény és a műanyagzsák közötti térrészt pedig újságpapírral kitömni, úgy, hogy a felszín is fedett legyen, aztán ezt az újságpapír-burkot kell az adott téli időszakokban beöntözni. Ezzel igen komolyan tudunk védekezni az élettani szárazság ellen, továbbá ez jó módszer a kissé fagyérzékenyebb balkonnövényeink megvédésére is.

Buxusok balkonládákban kép

Balkonnövény gondozási tanácsok, pontokba szedve:

 1. Mindennapi öntözés.
 2. Hetente tápozás.
 3. Átültetés nagyobb edénybe,
  → minden alkalommal, amikor a dísznövényünk kinövi edényét,
  → a réginél 4 centiméterrel legyen nagyobb az új edény sugara, tehát átmérője 8 centiméterrel,
  → amennyiben ez nem lehetséges fokozott figyelem a tápozásra, nyesésekre.
 4. Aktuális nyesések elvégzése által biztosítsuk a gyökérzet és a lombozat egyensúlyát,
  természetesen az adott dísznövénytől függő időszakokban.
 5. Teleltetés megfelelő körülmények között, az előzőleg leírt szempontok figyelembe vételével,
  fagyérzékeny balkonnövényeinket lehetőleg, általában 5-10 °C között, világos helyiségben tároljuk,
  hetente öntözni szükséges,
  tanácsos a rendszeres tápoldat adagolás, ritkábban, mint vegetációs időszakban, de a rendszeresség fontos.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás
Termék összehasonlító
☂ Webáruházunk
✥ 4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején,
és

hetente egy dísznövény.

Érdekli Önt?
Igen, feliratkozom!

Vezetéknév megadható,
utónév és email szükséges!

Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított!

⁂ Top termékeink
990 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
1.900 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
❈ Kiemelt márkák
✿ Nekik tetszik
❀ Névnapok

2018. november 18.
Ma Jenő napja van
Holnap Erzsébet napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact