A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

 
 

Dísznövények ideális, vagyis megfelelő ültetési ideje

Dísznövények ideális, vagyis megfelelő ültetési ideje

Ültetés díszbakancsba képMegfelelő ültetési idő, biztonságos eredés

A jelenleg, díszkertjeinket és díszparkjainkat uraló dísznövények, mondhatni, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkeztek hozzánk, így az igényeik is meglehetősen különbözőek, esetleg a magyarországi klímától kissé, vagy erősen eltérő klímát kedvelnek. Ez az ültetés ideális idejét is meghatározza! Ez az egyik legfontosabb kritérium, mely a dísznövényeink eredését nagy mértékben befolyásolja.


Idős fa kép

Dísznövények ültetésére, Közép-Európában, ezen belül Magyarországon, biztonságosan, az őshonos dísznövények ültetésére áll rendelkezésre a legtágabb időintervallum. Ez a kora-tavaszi, mondhatni a hóolvadás utáni időtől, tél elejéig, a komolyabb fagyok megjelenéséig lehetséges. Ez az ültetési időszak jellemző még, az Észak-Amerikai, az Észak-Kínai és a Szibériai származású dísznövényekre is! Gyakorlatunkban nem egyszer előfordul február közepei, és karácsony előtt, egy-két nappal történő dísznövényültetés. A Dísznövény Webáruház választékában ilyen dísznövények például, a bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum), a cserszömörce (Cotinus coggygria), a hólyagvessző (Physocarpus opulifolius), a pettyes hóbogyó (Symphoricarpos x chenaultii), a júdásfa (Cercis siliquastrum), az összes fehér som (Cornus alba), és az Angliában nemesített, ám igen ellenálló leylandi ciprus (x Cupressocyparis leylandii) is.

Fenyőtű képKülön figyelmet igényelnek a tűlevelű díszfenyők, melyek kényesek ültetéskor a forróságra, a szárazságra, a pára hiányra, és még a földlabdájuk minőségére is, mivel gyökereik szimbiózisban működnek gombafonalakkal. A legtöbb, Magyarországon forgalmazott tűlevelű díszfenyő hegyvidéki származású, ahol sokkal kiegyenlítettebb klímához, és párásabb körülményekhez szoktak, persze a fajtanemesítések eredményeznek edzettebb, tűrőképesebb díszfenyő fajtákat, ám a származásuk nagyban behatárolja a lehetőségeket. Ültetésük ezért hűvös, párás, időszakban történjen, nedves talaj viszonyok mellett! Ez hazánkban márciustól április végéig adott, majd októbertől november végéig.

Mediterrán udvar képUgyancsak külön figyelmet igényelnek a délszaki, ezen belül is, a nálunk jellemzően áttelelő, mediterrán származású dísznövények. Szélsőséges esetekben ezeket teleltetni kell, különben kifagyhatnak, ilyen tipikusan a leander (Nerium oleander), mint dísznövény, mely -5°C hidegebb hőmérséklet már komolyan károsítja, aztán az igen kedvelt bougenvilia, mely brazil származású, mely már a fagyokat sem bírja. Ezeket a  dísznövényeket jórészt balkonon, edényben tartjuk díszként nyáridőben, majd teleltetjük világos, hűvös 5-10°C hőmérséklet tartományú helyiségben, vagy jobb esetben télikertben, ahol télen is gyönyörködtetnek. Ezek a dísznövények a mi klímánkon szabad-földben nem teleltethetők, így kiültetésük sem javasolt díszkertjeinkben sem, és díszparkjainkban sem. Védelmükhöz tudjuk javasolni az átteleltető megoldásokat, melyek az itt említett dísznövények közül inkább a leander esetében jelenthet biztonságot. Nálunk, a Dísznövény Webáruházban is beszerezhetők ilyen eszközök: átteleltető megoldások.

Ehhez a származási csoporthoz tartoznak a babérmeggyek (Prunus laurocerasus) is, ám népszerűségük és remek használhatóságuk miatt igen komoly nemesítésen estek át, nagyon sok fajtát állítottak elő, melyek már remekül bírják a zordabb klímát is, és nagyon jól, megbízhatóan telelnek kiültetve díszkertjeinkben, díszparkjainkban, ám a javasolt ültetési idejük március közepétől november közepéig biztonságos, mivel az ültetés utáni 1-2 évben, még a nagyobb hidegekre kényesek.

A dísznövények ültetése esetén még kritikus időszakot jelent a nyár, ezen belül is a kánikulai nyár, mely szintén megviseli a frissen ültetett, szabadföldi dísznövényeket. Az egyre elterjedtebb, és egyre fejlettebb öntözőrendszerek telepítésével, ez az ültetési időszak is egyre biztonságosabbá válik, természetesen feltétel, a jól kivitelezett, és jól beállított öntözőrendszer üzemeltetése.

Vályú kép


Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás kertépítés
Termék összehasonlító
☂ Webáruházunk
❂ Ma kedvezőbb
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
Megvásárolható
17.500 Ft 15.900 Ft
✥ 4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején,
és

hetente egy dísznövény.

Érdekli Önt?
Igen, feliratkozom!

Vezetéknév megadható,
utónév és email szükséges!

Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított!

⁂ Top termékeink
990 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
1.900 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
❈ Kiemelt márkák
✿ Nekik tetszik
❀ Névnapok

2018. november 14.
Ma Aliz napja van
Holnap Albert, Lipót napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact