Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

8. Dísznövények tűrőképessége (fény-árnyék, száraz-nedves, meszes-savanyú, hideg-meleg) - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
8. Dísznövények tűrőképessége (fény-árnyék, száraz-nedves, meszes-savanyú, hideg-meleg) - Dísznövény blog

Virágzó meténg képA dísznövények szépsége akkor érvényesül, ha megfelelő környezetbe kerülnek!

Mik is ezek a környezeti feltételek, melyek a növényi élet alapját jelentik? Íme: napfény, levegő, talaj, klimatikus viszonyok.


A dísznövényre, amely valamilyen negatív hatást kielégítően jól visel, nem azt mondjuk, hogy szereti, hanem azt, hogy tűri.

Ilyen például a kifejezetten száraz, esetleg sivatagi körülmény, mely esetben azokat a növényeket, melyek ezt a szélsőséget elviselik, úgy nevezzük, hogy szárazságtűrő növények csoportja, és nem nevezzük ezeket szárazságkedvelőknek! Ugyancsak a kemény, akár -40°C-ot is elviselő növényeket hidegtűrőknek, esetleg télállóknak nevezzük, nem pedig hidegkedvelőknek vagy télkedvelőknek. Mindebből az tűnik ki, hogy a növényi élet az ideális, kiegyenlített viszonyokat kedveli, az ettől eltérőt pedig igyekszik elviselni, a kellemetlen körülmények ellen védekezni próbál, azaz túlélési technikákat fejlesztett vagy fejleszt ki, néha meglepő sikerrel, íme a kaktuszok, melyek a szélsőségesen száraz körülményekhez alkalmazkodtak, sikerrel:

A sivatag is lehet szép, szárazságtűrő kaktuszok virágzása:

Kaktusz virágzás kép

Ezeket, a túlélési technikákat kifejlesztő dísznövényeket, kell megtalálni, amikor valamilyen rossz körülmény jellemzi a területet, ahová ennek ellenére szépséget, díszkertet szeretne létrehozni.


A szép környezet megteremthető, amennyiben az adott díszkert negatív jellemzői megváltoztathatók. Legegyszerűbb példa erre egy automatizált öntözőrendszer kiépítése, melynek hatására a száraz, esőmentes időszak öntözéssel kompenzálható. Ilyen példa még a rossz talajviszonyok, talajcserével és tápanyag-pótlással történő megváltoztatása. Sok esetben igen költséges megoldásokkal változtathatók a környezeti adottságok, lehet, hogy a rossz adottságokhoz jól alkalmazkodó dísznövények összeválogatásával költségkímélőbben érhető el a kívánt cél, a dús, színes dísznövényi környezet. Az előző kép jó példája a száraz, sivatagi környezet színpompássá varázsolásának, vagy a következő kép, ahol egy örökzöld dísznövény a jég alatt is megél.
 
Fagyott szépség:

Fagyott örökzöld dísznövény kép


Ön is talál ilyen, jó tűrőképességű, negatív környezeti viszonyokat is jól viselő dísznövényeket nálunk, a Zöldvilág Dísznövény Webáruházban.

Íme néhány példa:

(nagyon fontos, hogy az itt található termékek leírását a termék nevére kattintva, olvassa el, csak azután döntsön a rendelésről!)

Árnyéktűrő dísznövényeink, gyepek:


https://www.disznovenywebaruhaz.eu/index.php?route=product/list&keyword=árnyéktűrő&description=1

Szárazságtűrő dísznövényeink, gyepek:

https://www.disznovenywebaruhaz.eu/index.php?route=product/list&keyword=szárazságtűrő&description=1

Télálló dísznövényeink:

https://www.disznovenywebaruhaz.eu/index.php?route=product/list&keyword=télálló&description=1

Talajra nem kényes dísznövényeink

https://www.disznovenywebaruhaz.eu/index.php?route=product/list&keyword=talajra igénytelen&description=1

Ön is alkothat elképzeléseket, melyek alapján bátran kereshet a Dísznövény Webáruházunkban, melynek keresőjét a Rapid Search intelligens gyorskereső működteti.

Valóban intelligens (értelmezi az elgépelést és rugalmasan kezeli) és valóban gyors, melyet nap, mint nap tapasztalunk, mi üzemeltetők is.

Már ezt láthatta, most ismét megtapasztalhatja:

Néhány, dísznövényt jellemző kifejezésre következik példa, ahol majd láthatja, hogy  a tartalmi keresés opció kipipált állapotú, melyet második lépésben, a szó beírása, keresése után kell kipipálnia, amikor Ön keres bármilyen szóra, amire elsőre a keresőben nem jelenik meg valamilyen termékünk:

Aranyfa ikon  Ezüstfa ikon  Lombhullató díszfa ikon  Fekete kéz ikon

Szárazságtűrő | Vízigényes | Színes levelű | Árnyéktűrő


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés kertgondozás

Keresés