A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

 
 

Gyepszőnyeg-fektető program | ICL (Everris) különleges műtrágyáival

Gyepszőnyeg-fektető program | ICL (Everris) különleges műtrágyáival

Gyepszőnyeg-fektetés képAkkor, ha nem szeretné díszkertjét üresen látni, kb. 1 hónapig szürkének találni, valamint a telepítést követő napon már, finoman ugyan, de rá szeretne lépni a zöld gyepre, akkor erre a

gyepszőnyeg-fektetés lesz a legmegfelelőbb megoldás.

Ugyan a gyep még használatra nem lesz készen azonnal, mert ugyancsak meg kell vele várni a 3 hét múlva esedékes fűnyírást, mondjuk úgy, a begyökeresedést, viszont esztétikailag a kert már kész! Fontos szempont még, amikor a döntést a gyepszőnyeg mellett meghozzuk az, hogy a gyepnek nem kell összenőnie, mert a gyepszőnyeg már tömör, előkészített állapotú, amikor aztán begyökeresedik még tömöttebbé válik, ezáltal a gyomok nem képesek a szabadon hagyott helyeken megtelepülni, mivel ilyenek nincsenek!


 

Látszik, a gyepszőnyeg igen hatásos, vonzó, sajnos manapság meglehetősen drága megoldás!

Jelenleg Magyarországon jó minőségben Mosonmagyaróváron és Gyálon készítenek gyepszőnyeget. A mosonmagyaróvári agyagos talajon, kiegyenlítettebb klimatikus viszonyok között készül, ezáltal dús és gyönyörű smaragdzöld. A gyáli gyepszőnyeg szintén szép, és mivel az alföldi klímajelleg más (nem annyira kiegyenlített), valamint a talaj kissé homokos, ezért ez a gyepszőnyeg strapabíróbb, valamint a talajjal szemben sem annyira igényes! A telepítendő hely meghatározza a beszerzést, ám bárhol, bármilyen gyepszőnyeg-fektetésre kerül is sor, a megfelelő begyökeresedést és a gyepszőnyeg strapabíróságát elő kell segíteni, amihez az Everris különleges műtrágyái tökéletesen megfelelőek!

Épp, mint a fűmagvetés esetében is, az újonnan telepített gyepszőnyeg fokozott figyelmet, gondoskodást igényel, mindaddig, amíg megfelelően begyökeresedik! Azután természetesen, a levágott, elszállított anyagokat gyepápoló műtrágyák segítségével szükséges lesz pótolni, amihez ajánlott módszereket olvashat webáruházunk kertgondozási tanácsai között: Egész éves gyepfenntartó programok.

Amennyiben ezeket a módszereket követi, a javasolt műtrágyákat alkalmazza, díszkertjének szépsége hosszan biztosított lesz!


Landscaper Pro logó gyepszőnyeg-fektető program

Miután döntésünket meghozzuk, és díszkertünk füvesítését gyepszőnyeg-fektetéssel oldjuk meg, ki kell választani az alkalmas gyepszőnyeg-beszerzési helyet, melyhez az előzőekben rövid,  egy- két mondatos segítséget adtunk (más helyeken is kereshet gyepszőnyeget, mi ezt a két lehetőséget találtuk megfelelőnek). Miután becsületes díszkertészünk, kiváló minőségben elvégezte a gyepszőnyegterítést, jöhet a Gyepszőnyeg-fektető program következő gyepápoló része. Gyepszőnyeg táblázat képEhhez használható a mellékelt táblázat, melyből látszik, hogy a gyepszőnyeget a szezon legkülönbözőbb időszakában fektethetjük márciustól augusztus végéig. Mivel a tél beköszönte előtt két- három fűnyíráson túl kell esnie a friss gyepnek, legeslegutolsó a szeptember hónap, amikor még elképzelhető a gyepszőnyeg-fektetés. Ugyan a táblázatban nem szerepel, a gyakorlat azt mutatja, hogy még biztonságosan meg tud erősödni a gyep! Ebben az esetben az augusztusi kezelésnek megfelelően kell eljárni a táblázat alapján.

Ugyancsak, épp mint a fűmagvetés esetében, a gyepszőnyeg részére is biztosítani kell a megfelelő talajt, annak előkészítését, valamint a felület folyamatos nedvesen tartását, mert a frissen telepített szőnyeg, mely még nincs végleges földjébe begyökeresedve, igen érzékeny a kiszáradásra. A gyepet rövidre vágva kapjuk és terítjük, majd amikor a fűszálak magassága eléri a 8 cm-t, következhet az első nyírás. A fűmagvetéssel ellentétben viszont a gyepszőnyeget fektetés után már kezelhetjük az ICL (Everris) Gyepstarter / Landscaper Pro New Grass gyepindító műtrágyával, aztán tavaszi telepítés esetén, a tartós fejlődését, szépségét biztosítandó, folytathatjuk az ICL (Everris) Közepes hatástartamú Gyepfenntartó / Landscaper Pro All Round műtrágyával, ami a szezon hátralévő idejére ellátja megfelelő mennyiségben és minőségben tápanyaggal az új gyepet!

Attól függően, hogy melyik hónapot választjuk a gyepszőnyeg-fektetés idejének, más és más igénybevételnek tesszük ki a friss gyepet, amihez megfelelően, más és más későbbi műtrágya használatos, úgymint az ICL (Everris) Rövid hatástartamú Gyepfenntartó / Landscaper Pro Maintenance, amely rövidebb időre szóló, hatásosabb kezelés. Aztán, ha a gyepszőnyeg-fektetés a nyár elejei vagy nyári időszakra esik, amikor a kánikulai nap erejével is számolni kell, ehhez alkalmas műtrágya a szélsőség elviselésére felkészítő ICL (Everris) Kondícionáló gyepműtrágya / Landscaper Pro Stress Control, mely ilyen körülmények esetére kondicionálja a gyepet. A táblázatból látható, hogy a későbbi, őszbe hajló telepítések esetén, már elég az elsőként javasolt műtrágya alkalmazása, és adott évben már több kezelés nem szükséges, a következő évben pedig lehet alkalmazni a gyepfenntartó programok egyikét!

Ezek után a következő évben az Egész éves gyepfenntartó programoknak megfelelően lehet kezelni a gyepet, így hosszan tartó, erős pázsitot alkothatunk.


Egyetlen fontos feladatunk adódik a műveletek elvégzése kapcsán, és ez az egyenletes m2-enként meghatározott mennyiség lehetőség szerint minél pontosabb kijuttatása. Ehhez a Dísznövény Webáruházban jelenleg 2 eszköz áll rendelkezésre, mindkettő meg is vásárolható, és a cél érdekében ajánlott valamelyik beszerzése:

Everris Easy Green repítőtárcsás műtrágyaszóró

beállítási útmutatóját itt mellékeljük:

Easy Green táblázat

Rendelkezésre áll még egy kézi változat, mely a pontosság és kényelem tekintetében nem versenyezhet az előző eszközzel, árban viszont igen:

Handy Green II kézi műtrágyaszóró

A gyártóról tájékozódhat, ha a cég nevére kattint ICL (EVERRIS)


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban ________________________________________________________________________________

Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás kertépítés
Termék összehasonlító
☂ Webáruházunk
✥ 4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején,
és

hetente egy dísznövény.

Érdekli Önt?
Igen, feliratkozom!

Vezetéknév megadható,
utónév és email szükséges!

Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított!

⁂ Top termékeink
990 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
1.900 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
❈ Kiemelt márkák
✿ Nekik tetszik
❀ Névnapok

2018. november 18.
Ma Jenő napja van
Holnap Erzsébet napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact