Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

4. Dísznövény kiválasztásának szempontjai - Dísznövény blog

4. Dísznövény kiválasztásának szempontjai - Dísznövény blog

Kaktusz színkavalkád képHogyan, milyen jellemzőket mérlegelve tanácsos kiválasztani a megfelelő minőségű és szépségű dísznövényt, hiszen sokféle és nagy a választék.

Tömören, hogyan válasszon dísznövényt? Erre az egyszerű kérdésre igyekszünk néhány jó tanáccsal segítségére lenni.


Levendula konténerbenDísznövényt választani, lehet mondani, hogy egy életre szóló döntés.

Ennek megfelelően a kiválasztásuk jelentős döntésnek mondható, mely a szépérzéken túl igényel néhány, legalább minimális szakmai ismeretet. A dísznövénytermesztés technológiája fejlődik, mint jelenünkben minden tevékenység. Ennek köszönhető, hogy a kertépítés, pontosabban ezen belül a dísznövényültetés, már a mérsékelt égövi zónában sem korlátozódik az őszi időszakra, mely ebből a szempontból a legideálisabb időszak. A konténeres dísznövénytermesztés általánossá vált, amely a legmegfelelőbb módja a dísznövények piacra bocsátásának, ugyanis a konténerben nevelkedett dísznövény teljes értékű, és a faiskolákba kerülés előtt semmiféle ártalmas külső behatás nem éri. A földlabdás kivitel esetén a gyökérzet sérül, trehány munkavégzés esetén pedig, jelentősen is sérülhet. A szabad-gyökerű kivitel esetén szintén sérül a gyökérzet, ebben az esetben ráadásul még, a gyökérzet csupaszon is marad, így a szabad-gyökerű dísznövényeket komoly károsodás is érheti a nem megfelelő szállítás és tárolás következtében. (Mi, a Dísznövény Webáruházban nem forgalmazunk szabad-gyökerű dísznövényeket.)

Amennyiben Ön dísznövényekkel foglalkozó webáruházban rendeli meg a szükséges dísznövényeit, úgy a kiválasztás terhe nem az Öné, hanem a dísznövény webáruház termékeinek összeállításáért felelős szakemberé, akinek jó esetben ez az élete, vagyis az életét a dísznövényekkel való foglalatosságnak szentelte. Akárhogy is, abban biztos lehet, hogy szakember választja ki a megrendelt dísznövényeket. Az Ön felelőssége az átvételkor jelentkezik, és jórészt már csak az esztétikai érzékét veszi igénybe, azaz tetszik vagy nem tetszik a kiszállított dísznövény.

Mi a Dísznövény Webáruház részéről nem csomagolunk, megrendelőink minden esetben láthatják, tapinthatják a kiszállított dísznövényeinket, mivel saját teherautóinkkal, rekeszekbe rakva, nem becsomagolva adjuk át.

Szabály, hogy a webáruházakban rendelt termékeket köteles a megrendelő átvenni, ellenértékét köteles kifizetni, majd élhet a jótállási jogával, és visszaküldheti, amennyiben elégedetlen a kapott termékkel. Mi ezzel szemben biztosítjuk azt, hogy megrendelőink - nemtetszés esetén - a kiszállított dísznövényeket azonnal visszaküldjék, futárkollégáink pedig ennek megfelelően járnak el, és visszahozzák.

Ezek után következzen a dísznövény választás - webáruházas rendelés esetén az átvétel - során mire is kell figyelni, mire kell tekintettel lenni.

Az első benyomás a dísznövény megjelenése. Teljesen nyilvánvaló, hogy a megjelenés a legfontosabb szempont, hiszen azért történik a vásárlás, a rendelés, hogy a környezetet szebbé, kellemesebbé, látványosabbá tegye, ahol majd ezáltal, öröm lesz tartózkodni. Minden évszakban más lehet az adott dísznövény megjelenése, ezért ennek megfelelően mérlegeljen:

TAVASZ: az adott dísznövény legyen dús, sérülésmentes, üde hatású, rendelkezzen új hajtásokkal, virágzó dísznövény esetén bimbókkal, virágokkal.

NYÁR: ép, egészséges, jól fejlett levélzettel, lombozattal rendelkezzen, kártevő- és betegségmentes állapot jellemezze, fejlett, erős vesszői legyenek, esetleg kezdődő termésdísz legyen rajta.

ŐSZ: kifejlett lombozattal rendelkezzen, termés esetén lehetőleg már jelentős termésdísz legyen rajta, őszi virágzás esetén bimbók megléte vagy virágdísz jellemezze.

TÉL: alapvetően a tél nyugalmi állapot a dísznövények életében, dísznövény-forgalmazás nem jellemző, ilyenkor a dísznövények teleltetése zajlik. Nálunk, a Dísznövény Webáruházban előfordult már dísznövényrendelés, és adott esetben - függően a kért dísznövénytől - tudjuk teljesíteni (pl. kiállítási térbe kértek tőlünk Smaragd tuját).

Az itt leírtak vázlatos és nagyon erőteljes, nem részletes jellemzői az adott évszak dísznövény-megjelenésének, mivel a dísznövények igen egyedi díszértékkel tudnak bírni, ezért általános ismérveket nehéz meghatározni. Azért néhány alapvető jellemező van, függetlenül az évszaktól:

Díszcserje: rendelkezzen alulról elágazva, 3-5 erőteljes, lehetőleg 30-40 cm hosszúságú vesszővel (természetesen törpe fajták esetén a méret inkább kisebb). Amennyiben a díszcserje konténeres kiszerelésű, úgy fontos, hogy az edényt a gyökérzet már átszőtte, de még nem kandikál ki a termesztőedény résein alul. Amennyiben földlabdás kiszerelésű a díszcserje, akkor azt érdemes választani, aminek tömör és lehetőleg minél nagyobb a labdája, és nem tapintható a zsákon át vastag, elvágott gyökér.

Díszfa: a faiskolai gyakorlatban jelenleg az utcafa-jellegű díszfák az elterjedtek (hosszú, elágazásmentes törzs), köszönhetően a gépesített termesztési mód alkalmazásának. A több törzses parkfák kezelése több kézimunkát igényel. Mindkét díszfa-kivitel elfogadható, meg kell találni a megfelelő elhelyezésüket díszkerti vagy díszparki környezetben. Díszfa esetében fejlett, térben egyenletesen elhelyezkedő ágakkal rendelkezzen a korona. A díszfák esetében ugyancsak érvényes az, amit a díszcserjéknél olvashatott, tehát az edényes és földlabdás díszfa választásának szempontjai ugyanazok.

Szívvirág/Dicentra virágkép

A dísznövényeit válassza megfontoltan, és annyit várjon tőlük, amennyit Ön tud nyújtani számukra.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Keresés