Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

17. Betegségek, kártevők elleni védekezés: természetes vagy vegyszeres? - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2022. 06. 30. 15:55:11
17. Betegségek, kártevők elleni védekezés: természetes vagy vegyszeres? - Dísznövény blog

Természetes vagy vegyszeres védekezés díszkertekben? Amikor így merül fel a kérdés, akkor a válasz nem is kérdéses, természetesen, természetes védekezés!

Bio képÁm, amikor a megvalósítás mikéntje merül fel, és kiderül, hogy a természetes védekezési mód nem azt jelenti, hogy oda sem kell figyelni, mert majd a természet megoldja, hanem igencsak sok és sokrétű teendőt jelent, akkor már sokan inkább választják a vegyszerek nyújtotta egyszerűséget és kényelmet, amit a kiszórás jelent. Következzen néhány érv, és tanács bármely védekezési módot is választ.


Szobanövényeket gondozó hölgy képNem célom a bio-termesztés rejtelmeinek feltárása, inkább néhány, családi kertben, díszkertben is használható természetes védekezési mód bemutatása, valamint a vegyszeres védekezés néhány olyan praktikájára felhívni a figyelmet, ami által az otthon termett gyümölcs is nyugodtan fogyasztható lesz, vagy a díszkertbe is, a vegyszeres permetezés ellenére is bátran ki lehet ülni a díszkertbe.

Az előzőkben a kérdés úgy hangzott, hogy természetes védekezési mód, vagy vegyszeres védekezési mód? Mivel a természetes védekezési mód mindannyiunk számára szimpatikusabb eljárásnak tűnik, ezért talán jobb megközelítésnek tűnik az, hogy természetes védekezés minden lehetséges módon, és szükség esetén célzott, átgondolt és helyénvaló vegyszeres védekezés, a szükséges mértékben, amikor a természetes védekezés minden lehetséges módja kimerült és még mindig gond adódik szeretett dísznövényekkel, esetleg kedvenc gyümölcsfákkal.

TERMÉSZETES VÉDEKEZÉS

A természetes védekezési módok sok esetben végtelenül egyszerű módszereket jelentenek, például szobanövények közelsége miatt, a mindennapos szemle könnyen kivitelezhető, és amint észlelni lehet a kártevők jelenlétét, mely első esetben egy-két darab kártevőt jelent, így ezeket azonnal el lehet távolítani a szobanövényről. Nem kell azonnal pánikba esni miattuk, hanem egy gumikesztyűt húzni, és leszedni a kártevőket, majd a területről el kell távolítani. Persze lehetőség szerint először el kell pusztítani a leszedett kártevőket, például szappanos vízbe, tűzbe vagy más hasonlóan pusztító helyre kell dobni a ezeket. Hasonlóan kell eljárni a betegség kezdeti jelét mutató levelekkel is, tehát el kell távolítani a szobanövényről, majd el kell tüntetni a területről, lehetőség szerint el kell égetni.

Virágszirom vízcseppel képNagyon egyszerű, kézenfekvő és hatékony természetes védekezési mód, a dísznövények jó kondícióban tartása, megfelelő tápanyagellátása, leginkább a megfelelő öntözés biztosítása. Díszkertekben a kiültetett dísznövények esetében a gyökeresedés ideje alatt különösen fontos a szükség szerinti, akár mindennapi öntözés biztosítása. Ez még a szárazságtűrőnek tartott dísznövények esetében is kiemelkedően fontos, azok is igénylik és meghálálják, ilyen például a levendula, a cserjés pimpó, a homoktövis, a tűztövis. Az egészséges, életerős, jó kondícióban lévő dísznövények ellenállnak a betegségeknek, valamint a kártevők támadását is könnyebben kiheverik, esetleg ki is tudják védeni. Ez utóbbit úgy, hogy képesek megfelelő ellenanyag vagy a rovarkártevőket riasztó anyagok kitermelésére, amely lehet illóanyag vagy a rágás során a rovaroknak nem tetsző anyag.

Cinege repül kép A következő nagyon egyszerű természetes védekezési mód, a kártevők természetes ellenségeinek díszkertekbe csalogatása, majd védelme. Legnyilvánvalóbb az énekesmadarak óvása, téli etetésük, lényeg, hogy az adott díszkertet tekintsék otthonuknak, ahonnan az ott megjelenő kártevők jelenthetik a táplálékukat, ezzel erőteljesen korlátozzák azok túlzott elszaporodását. Lényegében mindezen madarak védettek, ami fokozható a megfelelő odafigyeléssel, ami főként a téli túlélésük biztosítása táplálékkal, valamint fészkelőhelyeik biztosítása, megóvása. Cserébe ezek a madarak szorgalmasan fogyasztják a díszkertekben megjelenő kártékony rovarokat, hernyókat. Arról nem is beszélve, hogy jelenlétük, látványuk érzelmileg is felemelő, nyüzsgő, vidám, csivitelő hangulatot hoznak magukkal.
A rovarkártevőknek a rovarvilágban is léteznek ellenfeleik, akik táplálékként fogyasztják ezeket, ilyen legismertebb ellenfél a katicabogár, melynek fő táplálékát a levéltetvek jelentik. Az igazi levéltetű-fogyasztó nem is maga a katicabogár, hanem annak a lárvája, mely közel sem annyira vonzó látvány, azonban annál nagyétkűbb, így tömegével fogyasztja a levéltetveket. Tehát ezeket is óvni kell, ami azt jelenti, hogy nem kell azonnal a rovarölő szerhez nyúlni, amikor megjelennek a levéltetvek, mert a katicabogár is elpusztulhat a vegyszertől. Megfigyelés szerint a katicabogarak és lárváik a levéltetvek sokasodásával párhuzamosan jelennek meg egyre nagyobb számban, és szorgalmasan, szinte szünet nélkül fogyasztják is a tetveket.

VEGYSZERES VÉDEKEZÉS

A vegyszeres védekezésnek van létjogosultsága, ám használatát akkor tanácsos igénybe venni, amikor a természetes védekezési módok megteremtése után is gondok adódnak. Pumpás permetező képIlyen gond lehet például, egy-egy kártékony rovar rajzása, esetleg inváziója. Tehát vegyszeres védekezést a végső megoldásként javasolt alkalmazni, és ennek során figyelemmel kell lenni gyümölcsös kertben a gyümölcsérés idejére, díszkertekben pedig a használatba vétel idejére.
Gyümölcsök és termések esetében a leszedés előtt két héten belül már semmiképp nem javasolt vegyszeres védekezést alkalmazni, mert a kiszórt vegyszernek fel kell szívódnia, le kell bomlania a termésérés időpontjáig, azaz a szüret kezdetéig. Díszkertekben a használhatóság az első szempont, így vegyszeres permetezés után meg kell várni a kiszórt szer felszívódását, megszáradását, azaz nyár időben minimum fél napot szükséges várni, míg a háziállatokkal megtörténik a kitelepülés pihenés céljából. Itt nem kell várni a termésérésre, mert a díszkertek használata, az ott-tartózkodás.

Amire e szerek használata esetén tanácsos figyelni, akár rovarölő, akár gombaölő szert szükséges igénybe venni, az az, hogy lehetőleg bio-termesztésben is alkalmazható szerek közül történjen választás, így a legkisebb terhelést sikerül a környezetbe juttatni. A bekevert vegyszert teljes mennyiségét ki kell juttatni, a maradék tömény formában nem kerülhet lefolyókba, csatornákba, patakokba, tavakba. Ennek figyelembe vételével a minimálisan szükséges mennyiség legyen bekeverve, ezáltal kijuttatva. A kijuttatás is történjen célzottan, a jelentkező betegségre, vagy kártevőre koncentrálva.

Fontos szempont a méhek létezése, mert ügyködésük, a növények beporzása, és ez az emberiség létével szorosan összefügg, mivel a növényeink beporzását jelenleg leghatékonyabban a méhek végzik. Tehát virágzó, méhek által látogatott gyümölcsfa, gyümölcsbokor, díszfa, díszcserje vegyszeres kezelését a virágzás ideje alatt kerülni kell!

Mindezek eredményeképp élvezhető lesz a kert nyújtotta öröm és pihenés!

Szép díszkert, szép pihenés kép

Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kertgondozás

Keresés