A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

 
 

Balkonláda helyes dísznövény-beültetése

2014. 07. 07. 13:27:37
Balkonláda helyes dísznövény-beültetése

Balkon képEgy olyan egyszerű feladat is igényel hozzáértést, mint a balkonládák tartalmának behelyezése, és a dísznövények helyes beültetése

A balkonládáknak az esztétikai megjelenésén túl fontos paraméterekkel kell rendelkezniük attól függően, hogy milyen dísznövényt tervezünk beléjük ültetni. Sokszor kérnek fel bennünket ládák, edények dísznövényekkel történő beültetésére, ahol is a díszedények megvannak, a szükséges tartalmat (virágföld, dísznövény) pedig a Dísznövény Webáruházunkban rendelik meg vásárlóink. A helyes méretezésről, és az anyagok megfelelő sorrendjéről olvashat a következőkben.


Balkonláda feltöltése képElső és legfontosabb mozzanat a ládák kiválasztása. Abban az esetben természetesen, amennyiben ezek nem beépítettek, mert akkor a kiválasztás helyett tervezésről beszélünk. Mindazon túl, hogy a ládák megjelenésének esztétikailag a környezetükhöz, és az ízlésvilágunkhoz kell igazodniuk, néhány fontos méretezésbeli szempontnak is meg kell felelniük.
Ezt elsősorban a választott vagy tervezett balkonnövények jellege, mérete, igénye határozza meg. Nem kell részletezni azt, hogy a dísznövény méretétől függően kisebb, vagy nagyobb láda felel meg. Ezen túl, a balkonláda méretét még egy nagyon fontos tényező is megszabja, és ez a téli hideg, a vele járó fagyokkal. Minél nagyobb, terjedelmesebb a láda, amiben így több és nagyobb kiterjedésű a benne lévő termőföld, annál kevésbé tud átfagyni. A beültetett dísznövény gyökere hosszabb ideig jut nedvességhez, mely a napos téli időszakokban fontos, különösen az örökzöld növények esetén, amelyek ilyenkor asszimilálnak, és ekkor párologtatnak is, és a fagyott talajból nem képesek ezt az elpárologtatott vízmennyiséget pótolni.

Jó tanácsként javasolható, télire a balkonládákat műanyagfóliával körbefogni, aztán a fólia és a láda közötti rést újságpapírral kitölteni, ugyanúgy a termőföldet felülről szintén újságpapírral fedni, így nagyon jó védelmet biztosítunk az átfagyás ellen. Ezentúl, javasolt még verőfényes téli napokon, enyhén langyos vízzel meglocsolni a talajt, a felső papír-védőrétegen keresztül. Ha a téli időszakot megelőzően az imént leírtaknak megfelelően jár el, a locsolási technikát betartja téli időszakban, úgy a dísznövényeink is hálásak lesznek érte.

Talán azt is fölösleges részletezni kerttulajdonosok részére, hogy a balkonláda anyagának minősége, túl az esztétikán, milyen jelentőséggel bír, ugyancsak a téli fagyok elviselésében. A fagyállónak nevezett ládák gyakran nem felelnek meg ennek az igen fontos feltételnek, ezért legyünk ezen a téren akkurátusak!

A láda és a dísznövény helyes megválasztása után, a ládába kerülő kellékek és ezek minősége a következő fontos tényező, mely által biztosítjuk a hosszú távú és megfelelő fejlődését balkonnövényeinknek. Az itt következő ábra segítségével bemutatjuk, és érzékeltetjük ennek fontosságát, a megfelelően rendezett rétegek sorrendjét úgyszintén: Balkonláda beültetés növénnyel kép

  1. Az ábra alapján látszik, hogy az edény alul lyukas, ez nagyon fontos, mivel a pangó, fölösleges víznek távoznia kell, különben a gyökér megfullad, mert nem jut oxigénhez
  2. A lyukat takarjuk le geotextíliával, mely a vízfolyást korlátozza
  3. A geotextíliára kerüljön egy kavics vagy agyaggolyó réteg, mely a vizet tartja, szűri (amennyiben nincsen mód az edény alján lyukat létrehozni, úgy ennek a rétegnek vastagabbnak kell lennie, mivel az összes fölösleges vizet tartania kell, amely ebben az esetben nem tud kifolyni)
  4. A kavicsréteget geotextíliával fedjük le, amely a föléje kerülő rétegek bemosódásától óvja meg
  5. A geotextíliára kerülnek a tápközegek, elsőként, legalulra komposztált szarvasmarhatrágya
  6. Erre tegyük a dísznövényünk által igényelt, megfelelő virágföldet és ebbe ültessük is be a balkonnövényeket
  7. A virágföldre és a dísznövények földjére kerüljön ismét, egy vékonyabb rétegű komposztált szarvasmarhatrágya, mely a folyamatos öntözéssel fokozatosan tápanyagot juttat a frissen ültetett növények fejlődő gyökérzetéhez
  8. Végül az edény legtetejére tegyünk takaró-réteget, mely örökzöldek esetén legyen fenyőkéreg, ez a locsolás során enyhén savanyítja az alatta lévő talajt, a savanyú virágföldet nem kedvelő dísznövényeinket egyéb, megfelelő mulccsal zárjuk (ez a takaró-réteg benn tartja a nedvességet, télen pedig felülről óvja az edény tartalmát a hidegtől)

Az így előkészített, tartalmát tekintve megfelelően rétegezett balkonláda hosszú élettartamot, és ezalatt kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosít a beültetett dísznövényeink számára. Természetesen később, kb. egy év múlva, az öntözővízhez kevert, folyamatos tápanyag-utánpótlás szükségessé válik, mivel a növényeink folyamatosan asszimilálnak, miáltal a rendelkezésükre álló tápanyagot felhasználják.


Tartalomhoz tartozó címkék: gyártás kertgondozás kertépítés
Termék összehasonlító
☂ Webáruházunk
❂ Ma kedvezőbb
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
Megvásárolható
17.500 Ft 15.900 Ft
✥ 4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején,
és

hetente egy dísznövény.

Érdekli Önt?
Igen, feliratkozom!

Vezetéknév megadható,
utónév és email szükséges!

Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított!

⁂ Top termékeink
990 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
1.900 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!
❈ Kiemelt márkák
✿ Nekik tetszik
❀ Névnapok

2018. november 14.
Ma Aliz napja van
Holnap Albert, Lipót napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact