Balkonláda helyes dísznövény-beültetése

2014-07-07 13:27:37
Balkonláda helyes dísznövény-beültetése

Balkon képEgy olyan egyszerű feladat is igényel hozzáértést,
mint a balkonládák tartalmának behelyezése,
és a dísznövények helyes beültetése

A balkonládáknak az esztétikai megjelenésén túl fontos paraméterekkel kell rendelkezniük attól függően, hogy milyen dísznövényt tervezünk beléjük ültetni. Sokszor kérnek fel bennünket ládák, edények dísznövényekkel történő beültetésére, ahol is a díszedények megvannak, a szükséges tartalmat (virágföld, dísznövény) pedig a Dísznövény Webáruházunkban rendelik meg vásárlóink. A helyes méretezésről, és az anyagok megfelelő sorrendjéről olvashat a következőkben.


 

Balkonláda feltöltése képElső és legfontosabb mozzanat a ládák kiválasztása. Abban az esetben természetesen, amennyiben ezek nem beépítettek, mert akkor a kiválasztás helyett tervezésről beszélünk. Mindazon túl, hogy a ládák megjelenésének esztétikailag a környezetükhöz, és az ízlésvilágunkhoz kell igazodniuk, néhány fontos méretezésbeli szempontnak is meg kell felelniük.
Ezt elsősorban a választott vagy tervezett balkonnövények jellege, mérete, igénye határozza meg. Nem kell részletezni azt, hogy a dísznövény méretétől függően kisebb, vagy nagyobb láda felel meg. Ezen túl, a balkonláda méretét még egy nagyon fontos tényyező is megszabja, és ez a téli hideg, a vele járó fagyokkal. Minél nagyobb, terjedelmesebb a láda, amiben így több és nagyobb kiterjedésű a benne lévő termőföld, annál kevésbé tud átfagyni. A beültetett dísznövény gyökere hosszabb ideig jut nedvességhez, mely a napos téli időszakokban fontos, különösen az örökzöld növények esetén, amelyek ilyenkor asszimilálnak, és ekkor párologtatnak is, és a fagyott talajból nem képesek ezt az elpárologtatott vízmennyiséget pótolni.
Jó tanácsként javasolható, télire a balkonládákat műanyagfóliával körbefogni, aztán a fólia és a láda közötti rést újságpapírral kitölteni, ugyanúgy a termőföldet felülről szintén újságpapírral fedni, így nagyon jó védelmet biztosítunk az átfagyás ellen. Ezentúl, javasolt még verőfényes téli napokon, enyhén langyos vízzel meglocsolni a talajt, a felső papír-védőrétegen keresztül. Ha a téli időszakot megelőzően az imént leírtaknak megfelelően jár el, a locsolási technikát betartja téli időszakban, úgy a dísznövényeink is hálásak lesznek érte.
Talán azt is fölösleges részletezni kerttulajdonosok részére, hogy a balkonláda anyagának minősége, túl az esztétikán, milyen jelentőséggel bír, ugyancsak a téli fagyok elviselésében. A fagyállónak nevezett ládák gyakran nem felelnek meg ennek az igen fontos feltételnek, ezért legyünk ezen a téren akkurátusak!

A láda és a dísznövény helyes megválasztása után, a ládába kerülő kellékek és ezek minősége a következő fontos tényező, mely által biztosítjuk a hosszú távú és megfelelő fejlődését balkonnövényeinknek. Az itt következő ábra segítségével bemutatjuk, és érzékeltetjük ennek fontosságát, a megfelelően rendezett rétegek sorrendjét úgyszintén: Balkonláda beültetés növénnyel kép

  1. Az ábra alapján látszik, hogy az edény alul lyukas, ez nagyon fontos, mivel a pangó, fölösleges víznek távoznia kell, különben a gyökér megfullad, mert nem jut oxigénhez
  2. A lyukat takarjuk le geotextíliával, mely a vízfolyást korlátozza
  3. A geotextíliára kerüljön egy kavics vagy agyaggolyó réteg, mely a vizet tartja, szűri (amennyiben nincsen mód az edény alján lyukat létrehozni, úgy ennek a rétegnek vastagabbnak kell lennie, mivel az összes fölösleges vizet tartania kell, amely ebben az esetben nem tud kifolyni)
  4. A kavicsréteget geotextíliával fedjük le, amely a föléje kerülő rétegek bemosódásától óvja meg
  5. A geotextíliára kerülnek a tápközegek, elsőként, legalulra komposztált szarvasmarhatrágya
  6. Erre tegyük a dísznövényünk által igényelt, megfelelő virágföldet és ebbe ültessük is be a balkonnövényeket
  7. A virágföldre és a dísznövények földjére kerüljön ismét, egy vékonyabb rétegű komposztált szarvasmarhatrágya, mely a folyamatos öntözéssel fokozatosan tápanyagot juttat a frissen ültetett növények fejlődő gyökérzetéhez
  8. Végül az edény legtetejére tegyünk takaró-réteget, mely örökzöldek esetén legyen fenyőkéreg, ez a locsolás során enyhén savanyítja az alatta lévő talajt, a savanyú virágföldet nem kedvelő dísznövényeinket egyéb, megfelelő mulccsal zárjuk (ez a takaró-réteg benn tartja a nedvességet, télen pedig felülről óvja az edény tartalmát a hidegtől)

Az így előkészített, tartalmát tekintve megfelelően rétegezett balkonláda hosszú élettartamot, és ezalatt kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosít a beültetett dísznövényeink számára. Természetesen később, kb. egy év múlva, az öntözővízhez kevert, folyamatos tápanyag-utánpótlás szükségessé válik, mivel a növényeink folyamatosan asszimilálnak, miáltal a rendelkezésükre álló tápanyagot felhasználják.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyártás kertgondozás kertépítés
Termék összehasonlító
Kategóriák
Webáruházunk
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
4 Évszak levelei

Oké zöldbéka kép

Évszakos hírlevél
Természethez igazodva minden évszak elején!
és

Hetente egy dísznövény

Érdekli Önt?
Igen-Feliratkozom

A vezetéknév megadható, a személynév és az email szükséges
Adatait nem adjuk tovább, leiratkozás biztosított

Top termékeink
889 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
1.778 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
1.905 Ft -tól
Átlagos értékelés: 5 Csillag az 5-ből!
Nekik tetszik
Névnapok

2017. június 26.
Ma János, Pál napja van
Holnap László napja lesz

 
 
Creative Commons Licenc
Zöldvilág.infó Kft. Dísznövény Webáruház című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Based on a work at http://www.disznovenywebaruhaz.hu.
DÍsznövényt és kulturált szakértelmet nyújtunk
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetők itt: /index.php?route=information/contact